Skip to content
Codex Biblioteca online Intraweb Unicum Moodle

El proper 11 de setembre de 2023 a les 13 hores es presentarà el llibre “Silenciades. Dones artistes sota el franquisme. Dansa, disseny, música, conservació-restauració”. En aquest llibre hi ha publicat un article d’investigació sobre “Les pioneres de la conservació-restauració de béns culturals a Catalunya”, en el qual es fa una aproximació a les figures d’Ascensión Zamorano Biedma, Montserrat Albiol i Rovira, Marisa Sainz de la Maza Lasoli, Mercè Ferré i Valls i Montserrat Negre i Queralt.

L’acte de presentació tindrà lloc a l’Escenari 1 del recinte de la Setmana del Llibre en Català, al Moll de la Fusta de Barcelona. Hi participa, entre d’altres, el Dr. Miquel Mirambell Abancó, director de l’ESCRBCC.

En la fotografia s’observa el laboratori de restauració de la Biblioteca de Catalunya i de l’Escola de Bibliotecàries l’any 1959. D’esquerra a dreta: Enriqueta Fors, Araceli Arisó, M. Carme Mayol, el professor Jesús Vallina, Maria Forn i Elisenda Sala (Fotografia: Biblioteca de Catalunya).

Aquesta publicació recull un conjunt de treballs de recerca sobre dones artistes, professionals de la dansa, la música, el disseny i la conservació-restauració. Són dones que van treballar de manera silenciada perquè el sostre de vidre que suposa una societat d’ideari patriarcal com era la franquista, ancorada en el nacionalcatolicisme, feia que el seu paper de dona, a la societat, s’escrivís a través de l’home sense possibilitat de realització personal ni llibertat d’actuació, obligades a situar-se en un “fora de camp” i en una invisibilitat permanent.

Més informació en el web de la Setmana del Llibre en Català, en el web del Departament d’Educació i en el web de la Llibreria de la Generalitat.

Back To Top